Het boekjaar is een periode van twaalf maanden waarover een onderneming de financiële administratie bijhoudt. Aan het einde van elk boekjaar wordt de balans opgemaakt, de winst berekend en de jaarrekening opgesteld. Voor de meeste ondernemers loopt het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar: van 1 januari tot en met 31 december.
Een gebroken boekjaar komt vaak voor bij seizoensgebonden bedrijven of nieuwe ondernemingen die niet precies op 1 januari starten.
Bij het inschrijven van je onderneming bij de Kamer van Koophandel geef je aan wat je boekjaar is. Als je dat later wilt wijzigen, moet je dit melden bij de KvK en je boekhouding daarop aanpassen.
Ja. Als ondernemer mag je in principe zelf bepalen wanneer je boekjaar start en eindigt, zolang het maar 12 aaneengesloten maanden zijn.
Bij oprichting of beëindiging kan je eerste of laatste boekjaar korter zijn dan 12 maanden. Dit heet een verlengd of verkort boekjaar.
Ja, de Belastingdienst verwacht dat je aangiften doet op basis van je boekjaar. Dit geldt voor inkomstenbelasting, btw en – als je een BV hebt – vennootschapsbelasting.