Consolidatie is het samenvoegen van de financiële gegevens van meerdere ondernemingen binnen één groep tot één overzichtelijke geconsolideerde jaarrekening. Dit wordt vooral gedaan bij holdings, moeder-dochterrelaties of andere concernstructuren. Het doel is om een totaalbeeld te geven van de financiële positie van de hele groep alsof het één bedrijf is.
In Nederland geldt de consolidatieplicht als een onderneming:
Kleine rechtspersonen zijn vaak vrijgesteld van de consolidatieplicht.
Stel: Holding BV bezit 100% van de aandelen in Schoonmaak BV en Klusbedrijf BV. Elke BV maakt een eigen jaarrekening. Voor de geconsolideerde jaarrekening van de Holding worden deze drie samengeteld, waarbij interne posten (zoals onderlinge vorderingen of omzet) worden geëlimineerd.
Alleen als de BV’s voldoen aan de criteria voor consolidatieplicht. Bij twijfel is het verstandig om dit met je accountant of boekhouder te bespreken.
Een enkelvoudige jaarrekening laat de cijfers van één entiteit zien. Een geconsolideerde jaarrekening combineert alle ondernemingen binnen de groep tot één geheel.
Als het om meerderheidsdeelnemingen gaat, worden deze niet als losse post opgenomen, maar worden de activa en passiva van de dochtermaatschappij volledig opgenomen in de geconsolideerde balans.