SEPA staat voor Single Euro Payments Area (Eén Europese Betalingsruimte) en is een betalingsregeling die de grensoverschrijdende betalingen binnen de Europese Unie (EU) vergemakkelijkt. SEPA maakt het mogelijk om betalingen in euro’s efficiënt en snel te doen, zowel nationaal als internationaal, zonder extra kosten voor het gebruik van verschillende betaalmethoden. Het doel van SEPA is om betalingen tussen landen binnen de EU net zo eenvoudig en goedkoop te maken als binnen één land.
SEPA is gebaseerd op een set van Europese normen en regels die zijn ontworpen om betalingen in euro’s te vergemakkelijken. De belangrijkste betalingen die binnen SEPA vallen, zijn:
Het belangrijkste kenmerk van SEPA-betalingen is dat de betalingen worden uitgevoerd in euro’s en voldoen aan de SEPA-normen. Dit betekent dat betalingen die binnen SEPA worden gedaan, geen extra kosten met zich meebrengen die normaal wel gepaard gaan met grensoverschrijdende betalingen.
Stel dat je een bedrijf hebt in Nederland en je moet een betaling doen naar een leverancier in Duitsland. Voorheen zouden er extra kosten en vertragingen zijn vanwege de grensoverschrijding. Met SEPA kun je de betaling eenvoudig uitvoeren door een SEPA Credit Transfer (SCT) te gebruiken. Je verstrekt gewoon de IBAN (Internationale Bankrekeningnummer) van de leverancier en voert de betaling uit, net zoals je een nationale betaling zou doen.
In dit geval is de betaling snel en zonder extra kosten, en het geld komt binnen één werkdag bij de leverancier aan, zolang beide partijen SEPA-compatibele banken gebruiken.
SEPA biedt verschillende voordelen voor zowel bedrijven als consumenten:
Bij SEPA-betalingen is het gebruik van het IBAN (Internationaal Bankrekeningnummer) essentieel. Het IBAN is een gestandaardiseerd nummer dat wordt gebruikt om bankrekeningen wereldwijd te identificeren, en het maakt betalingen binnen SEPA mogelijk. Elke deelnemende bank in de SEPA-zone gebruikt IBAN om betalingen te identificeren en te verwerken.
Bij een SEPA-betaling moet je altijd het IBAN van de ontvanger opgeven. Daarnaast is de BIC (Bank Identifier Code) vaak nodig, vooral bij internationale betalingen binnen SEPA.
Het belangrijkste verschil is dat SEPA-betalingen gestandaardiseerd zijn en een vast tarief en een snelle verwerking hebben. Bij een reguliere bankoverschrijving kunnen er extra kosten zijn, afhankelijk van de bank en het land van herkomst of bestemming. SEPA maakt grensoverschrijdende betalingen eenvoudiger, goedkoper en sneller binnen de EU.
Hoewel SEPA oorspronkelijk is ontworpen voor de Europese Unie, is de SEPA-zone uitgebreid naar andere landen buiten de EU, zoals Noorwegen, Zwitserland, IJsland en enkele andere landen die de euro gebruiken. Het omvat dus een breder gebied dan alleen de EU.
Nee, SEPA is specifiek bedoeld voor betalingen in euro’s. Voor betalingen in andere valuta’s moeten bedrijven gebruik maken van andere systemen voor internationale betalingen, zoals SWIFT.